Hyppää sisältöön

Vaasan seudun kehitysosaaminen ja yhteistyö on Pohjoismaiden kärkeä

| Vaasa

Tulevaisuustutkija Ilkka Halava mukaan ekosysteemi tulisi nähdä laajemmin ja luoda siltoja valtion rajojen ulkopuolelle.

Lähes 40 yritysten, korkeakoulujen, tutkimuslaitosten, rahoittajien ja muiden tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoiminnan sidosryhmien edustajaa kokoontui yhteen vaihtamaan ajatuksia ja laatimaan esityksiä Vaasan kaupungin innovaatioekosysteemin tulevaisuus -työpajassa 28.11.

Kansanedustaja ja tulevaisuusvaliokunnan puheenjohtaja Joakim Strandin mukaan Vaasan seudun kehitysosaaminen ja yhteistyö on niin vahvaa, että sille on vaikeaa löytää kilpailijaa edes koko Pohjoismaiden tasolta.

Vaasan kaupunginjohtaja Tomas Häyry tuki tätä näkemystä:

– Suomessa Vaasa on ainut paikka, jossa on tarvittavat edellytykset ja synergiaedut. Monesta muusta saman tasoisesta kaupungista ei löydy sekä Technobothniaa, VEBICiä tai vastaavaa Living Labia kuten Aurora Botnia -laiva. Ekosysteemisopimuksen ja hiilineutraaliustavoitteen merkitys kaupungille on valtavan suuri; jos tämä onnistuu, luomme valtavasti työpaikkoja ja työpaikkojen perässä tulee seudulle ihmisiä.

Tulevaisuustutkija Ilkka Halava näkee vastuullisuuden merkityksen lopultakin auenneen yrityksille ja organisaatioille:

– Olemme nyt vastuullisuuden vedenjakajalla: kolmen ensimmäisen aallon aikana vastuullisuus nähtiin kuluna. Nyt neljännen aallon alkaessa nähdään, että vastuullisuus tuottaa: jos tekee vastuullista työtä, rekrytointi helpottuu ja rahoitusta löytyy.

– Vaasan ekosysteemin tulisi myös nähdä mahdollisuuksia laajemmin ja luoda siltoja valtion rajojen ulkopuolelle. Esimerkiksi Afrikka johtaa aurinkoenergiateknologiassa, mutta onko sinne luotu kontakteja? Tätä on syytä miettiä, sillä kaikkea ei tarvitse tehdä itse, Halava kannusti.

Yhteistyö ekosysteemimallin mukaisesti mahdollistaa Merinovan ohjelmajohtaja Sabina Storbackan mukaan paljon.

– Ekosysteemisopimuksella edistämme myös toimijoiden kytkeytymistä kansainvälisiin TKI-verkostoihin, mikä auttaa kilpaillun EU- rahoituksen saamista alueelle, summasi Storbacka.

Lue koko juttu: Yhteistyöllä innovoimassa tulevaisuuden Vaasan seutua » Vaasanseudun Kehitys Oy (vasek.fi)

Innokaupunki Vaasan kehittämisen kärjet

Kaikki artikkelit